fredag, januar 12, 2007

Pressemelding ang. hundreårsmarkeringen

ABM-enheten (Arkiv, Bibliotek og Museum) i Nordland Fylkeskommune har sendt ut denne pressemeldingen angående hundreårsmarkeringen i Sulis.


Pressemelding 11.01.2007

Hei,Hei.

På lørdag 13.jan er det nøyaktig 100 år siden arbeiderne i Sultjelma Gruber samlet seg på langvatnisen og startet den første fagforeningen iSulis. Lofotposten skrev den 30.januar 1907 at 1500 mann deltok i aksjonen,i protest mot innføring av et kontrollsystem arbeiderne selv kalte"slavemerket". I anledning 100-årsmarkeringen har ABM-enheten i Nordlandfylkeskommune lagt ut en del lyd- og bilde-materiale på våre hjemmesider. Deriblant et lydopptak fortalt av en som selv deltok i aksjonen, IbenhardtOlsen født 1884, hentet fra arkivene til Arkiv i Nordland.

Flere detaljer finner du i pressemeldingen som er lagt ut på http://www.nfk.no/presse

Hilsen Sølvi Riise
ABM-enheten
Nordland fylkeskommune

tirsdag, januar 09, 2007

Oldtidens litteratur

Fauske bibliotek stiller ut litteratur fra oldtiden. Oldtiden defineres gjerne som perioden 3000 f.Kr. - 500 e.Kr. i de store sivilisasjonene i Midt-Østen og Middelhavsområdet. I tillegg har vi tatt med eldgammel litteratur fra India og Kina - ord menneskene har kjent i tusenvis av år.

fredag, januar 05, 2007

De tok et steg

I anledning av "De tok et steg" stiller Fauske bibliotek ut litteratur om møtet på Langvannsisen 13. januar 1907, og om gruvene og gruvebyen Sulitjelma på den tiden. Det er skrevet om møtet og bakgrunnen i lokalhistoriske bøker om Sulitjelma, i årbøkene for Fauske og i hovedoppgaver i historie. Vi har også gravd i bøker om arbeiderbevegelsens historie i Norge, og funnet brede omtaler av den viktige begivenheten dette var, også nasjonalt. I tillegg gjør vi oppmerksom på disse artiklene på nettet:




"De tok et steg" arrangeres av bl. a. Fauske Kommune, LO og Mons Petter-festivalen, og markerer 100-årsjubileet for møtet på isen. Lørdag 13. januar i år feires det med et stort ute-arrangement i Sulis, og det blir også feiringer i anledning av 1. mai og Mons Petter-festivalen.

onsdag, januar 03, 2007

"Labels" i bloggen

Bloggprogrammet vårt har blitt oppgradert. Nå kan vi tagge postene med "labels", som de kaller det. Det betyr at vi endelig kan sortere postene i kategorier som for eksempel litteratur, og bloggen blir litt lettere å finne frem i. Vi kan også lenke fra hjemmesiden vår direkte til en kategori i bloggen, så det blir lettere å integrere blogg og hjemmeside. Taggene eller labels'ene ligger under hver post, og i en liste i spalten til høyre.

Desverre har bloggrollen vår med "Fauske-blogger" falt ut under omstillingen, men vi håper å få den på plass igjen etter hvert.