tirsdag, september 12, 2006

Høstens gleder

Biblioteket stiller ut bøker om temaet "Høstens gleder" - mat, innhøsting, sanking, fiske, jakt og friluftsliv. I ungdomsavdelingen stiller vi ut bøker og materiale til årets txt-aksjon "Fristil".

mandag, september 11, 2006

Nyheter i biblioteket, uke 36

Vi har denne uken fått flere norske romaner og noveller fra kulturfondet. Blant dem er Helene Uris suksessroman De beste blant oss, thrilleren Terbovens liste av Erik Wekre og antologien Rosa prosa: om jenter og kåthet. I tillegg har vi fagboken Pokerhåndboka (gave fra en ivrig spiller) og Stavanger symfoniorkesters innspillinger av Harald Sæverud i 8 cd'er.
Det er også kommet bøker fra kulturfondet for barn og ungdom. Ungdomsboken Trigger av Monica Borring er filmatisert, og vil passe veldig godt for hestegærne jenter! Vi har også fått nye bøker i seriene om Puddingmannen og Taekwondo for barn.

Sulitjelma-forfatter med ukjent boksuksess

Spartacus forlag har nettopp gjenutgitt boken Falskmyntner i Sachsenhausen. Det er tredje utgave av boken, som kom første gang i 1949. Den er erindringene til den norske jøden Moritz Nachtstern (1902 - 1969), skrevet i samarbeid med journalisten Ragnar Arntzen. Som fange i Sachsenhausen ble Nachtstern tvunget til å delta i "Operation Bernhard", et falskmyntnerprosjekt som var satt i gang for å knuse den allierte økonomien. Denne artikkelen i Aftenposten 26. august forteller mer om Nachtstern.
Verken Spartacus eller Aftenposten skriver mer om Ragnar Arntzen, som hjalp Nachtstern med boken hans. Men Arntzen var født og oppvokst i Sulitjelma. Han skrev romanen En gruveby (Oslo : Tiden, 1934), en lett kamuflert skildring av Sulitjelma og fagforeningsdannelsen i 1907. Se mer om Arntzen på Fauske biblioteks hjemmeside. Biblioteket har også Nachtstern og Arntzens bok i originalutgaven fra 1949.

mandag, september 04, 2006

Nyheter i biblioteket, uke 35

Sist uke fikk vi nye barne- og ungdomsbøker fra kulturfondet. Blant barnebøkene er en ny bok om Linus i svingen, og bllant ungdomsbøkene er bok 4 i Phenomena-serien, en roman om Henrik Ibsen og På kanten: novelleantologi av ungdom. Vi kan endelig tilby nye filmer på DVD. For de aller minste har vi Elias kommer til Lunvik og ny Pelle Politibil-film. De litt større blir nok glade for Charlie og Sjokoladefabrikken. I ungdomsavdelingen har vi norske Tommys Inferno, Legenden om Narnia og Harry Potter og Ildbegeret. For de voksne har vi Lange Flate Ballær, Elsk meg i morgen, Giganten med Erik Bye og konsertfilmer med Madrugada og Turboneger. Se siste måneds nyheter her.