onsdag, desember 05, 2007
Vi er nok stengt i julen...
Avdeling Sulitjelma og Valnesfjord er stengt i skolens juleferie.
...Lån bøker i tide før jul!
mandag, desember 03, 2007
Innføring av purregebyr fra 1.1.2008
Hvorfor gebyr?
Fauske bibliotek har ikke pleid å ta purregebyr eller overdagspenger av de lånerne som beholder bøkene sine litt for lenge. Nå skal lånereglementet opp til behandling i kommunestyret, og vi regner med at det vil bli vedtatt å innføre purregebyr fra 1.1.2008.
For de aller fleste lånerne våre er dette gode nyheter. Det betyr at bøkene og mediene kommer tilbake på hyllen, og blir tilgjengelig for utlån igjen. De som reserverer en utlånt bok, vil få den i hende raskere. Både utvalget på hyllene og servicen overfor lånerne blir bedre. De fleste har heller ikke problemer med å levere i tide, og vil derfor ikke rammes av gebyret.
For det mindretallet av lånere som ikke leverer i tide, vil det bety at de får en liten utgift. Vi håper imidlertid at gebyret vil virke som en spore til å levere, slik at det ikke går så langt at vi må sende ut erstatningskrav – noe som dessverre altfor ofte er tilfelle nå.
I tillegg til at vi yter en bedre service med gebyr, vil gebyret dekke en utgift som har vokst seg altfor stor. Det er ikke gratis for biblioteket å sende en purring i posten, og gebyret vil betale for det. Da slipper vi å bruke penger som skulle vært brukt på bøker.
Gebyret vil også være betaling for det arbeidet vi har med purringene, og det er noen timer i uken. Vi håper at gebyrene vil redusere antallet purringer drastisk, slik at vi får bedre tid til å yte service til lånerne.
Slik blir det i praksis:
Siden gebyret blir betaling for utgifter og arbeid med purringene, så blir det ikke slettet ved innlevering av bøkene/mediene, men må betales. Gebyret betales mot kvittering i skranken i biblioteket. Låneren sperres for videre utlån så lenge gebyret ikke er betalt.
Sannsynligvis vil gebyrene pr. utsendt purring bli:
- purring etter 2 uker, gratis
- purring etter 4 uker, kr. 50,-
- purring etter 6 uker, kr. 100,-
Hvis boken/mediet ikke blir levert etter 3. purring, vil låneren motta et erstatningskrav (J.fr. Lånerreglement for Fauske bibliotek). Ved erstatningskrav krever vi i tillegg til erstatningen et gebyr på kr. 150,-. Erstatningskrav betales pr. faktura til kommunen. Når vi har sendt ut erstatningskrav vil det være for sent å levere, og kravet må betales. Erstatningskravene er i dag:
- Fag- og skjønnlitteratur for voksne: kr. 400,-
- Fag- og skjønnlitteratur for barn: kr. 250,-
- Lydbøker, CD, kassetter for barn/voksne: kr. 250,-
- Video for barn/voksne: kr. 200,-
Innføring av gebyr vil medføre langt strengere praksis med hensyn til lånekort/ID ved utlån.
Du vil fortsatt kunne unngå purring og gebyr ved å:
- levere i tide
- fornye lånet i skranken, på telefon eller via Internett.
Det ovenstående er en foreløpig skisse, og kan bli gjenstand for noen endringer etter hvert. Vi ber imidlertid om forståelse for at bibliotekets utgifter og ekstraarbeid ved purringer har blitt så store, at tiltaket er nødvendig.
Med vennlig hilsen
Fauske bibliotek
mandag, november 12, 2007
Utstilt akkurat nå
Nede i barne- og ungdomsavdelingen har Fauske-rapper Broder S. stilt ut sine favorittbøker og -filmer fra han var yngre. Broder S. er i sin sivile identitet praktikant ved biblioteket.
mandag, oktober 15, 2007
Bamsedag

Vi vil be alle unger ta med seg bamsen sin, eller et annet kosedyr, til barne og ungdomsavdelingen. De som gjør dette er med i trekningen om en bokpremie. Vi vil ha utstilling av bøker og bamser. Dette håper vi kan bli en hyggelig stund for de som kommer.
Det er tiende gang vi arrangerer Bamsedag, så vi har vært med alle gangene dagen er blitt arrangert. Tidligere har det vært stor interesse, og mange unger her. Bamsedagen eller ”Den internasjonale teddybjørn-dagen” arrangeres hvert år rundt omkring på bibliotekene i Norden. I fjor var det ca. 2350 bibliotek i Norden som deltok, i tillegg til bibliotek i Estland, Lettland og Litauen. På denne dagen har bibliotekene forskjellige arrangementer der teddybjørnen står i sentrum. Denne dagen skal en fokusere på vennskap og det å være snill mot hverandre. Dett er nok hovedgrunnen til at mange skoler og barnehager har adoptert ideen, og arrangerer sine egne bamsedager. Dagen er oppkalt etter Theodore Roosevelt som var amerikansk president fra 1901 til 1909. Grunnen til at kosebamsene fikk navnet teddybjørner etter ham var visstnok at presidenten nektet å skyte en bjørnunge, mens han var på jakt.
John-Harry Nilsen
Avd. Leder barn/ungdom
tirsdag, august 28, 2007
Gammelt nytt?
- "Terningmannen" av Luke Rhinehart. Hovedpersonen erstatter overveielser og analyser med beslutninger fattet på grunnlag av et terningkast. Familien tror han er blitt gal.
- "Pompeii" av Robert Harris er en historisk thriller der naturkreftene spiller den viktigste rollen og forfatteren skaper en sjeldent fortettet stemning frem mot den uunngåelige katastrofen.
- "Postkontoret" av Charles Bukowski er en grotesk og vittig fortelling om tyranniske overordnede, hardt slit og tåpelige rutiner. Det eneste som gjør livet verdt å leve, er alkohol, sex og veddeløpshester.
- "Tarzans tårer" av Katerina Mazetti. Janne og Mariana treffes mens han er på ferietur i Syden. Tilbake i Sverige forsøker de å holde ferieflørten ved like, men det er vanskelig når deres to verdener kolliderer.
- "Under nullpunktet" av Bret Easton Ellis gir et portrett av en fortapt generasjon, som har opplevd alt - sex, dop, vold - allerede som tenåringer.
- "Miraklene i Santo Fico" av D.L. Smith. En sjarmbombe av en roman, som med kjærlig innsikt og lun humor bretter ut hele registeret av menneskelig dårskap og ærgjerrighet, ydmykhet og storhet.
- "Lim" av Irvine Welsh er historien om fire gutter som vokser opp i Edinburgs arbeiderstrøk. Vi følger dem fra søttiåra inn i neste århundre. Fra punk til tekno, fra speed til E.
- "Fem mennesker du møter i himmelen" av Mitch Albom. Himmelen ikke er noen Edens hage, men et sted der det jordiske livet blir forklart gjennom fem mennesker hovedpersonen levde samtidig med.
- "101 Reykjavík" av Hallgrimur Helgason. Med Reykjaviks natteliv som bakteppe får vi et innblikk i Hlynurs forvirrede erotiske univers. Identitetskrisen blir ikke mindre da moren kommer ut av skapet.
mandag, august 27, 2007
Nye åpningstider i Valnesfjord
Onsdag 17.00-19.30
Torsdag 17.00-19.30
onsdag, august 22, 2007
Har du hørt den før..?
fredag, juli 27, 2007
Nye PC-er for publikum
tirsdag, juli 17, 2007
Nye filmer
- Memoirs of a Geisha
- Bridget Jones på randen
- Brokeback Mountain
- Nynnes dagbok
- Master and commander
- Walk the line
Se siste måneds nyheter her.
fredag, juli 06, 2007
Nye romaner i biblioteket
- Lidenskapen av Jeanette Winterburn
- Kvinne går til lege - mann går på by'n av Ray Kluun
- Imperium av Robert Harris
- Tusen strålende soler av Khaled Hosseini
- Snømannen av Jo Nesbø
- Narn i chîn Húrin av J.R.R. Tolkien
Vi anbefaler også de livsvise småhistoriene i Kjærligheten, havet og døden av Levengood og Lindell. Komplett oversikt over siste måneds nyheter her.
fredag, juni 22, 2007
En lesende arbeiderbevegelse 1907-2007
Her finner vi blant annet Den historiske materialisme: en almenfattelig indledning i den materialistiske historieforskning av den tyske sosialisten Julian Borchardt, utgitt på Det Norske Arbeiderpartis Forlag i 1920. I serien Sosialistiske småskrifter kom Kort innføring i planøkonomi og sosialisering – til en pris av 25 øre i 1934. Her kan vi lese at planøkonomi er ”… sosialismens praktisk-økonomiske program og politikk, som tar sikte på å planlegge, organisere, kontrollere og drive den økonomiske virksomhet i landet som et samfundsmessig anliggende for å dekke de menneskelige behov i full utstrekning på en rasjonell og planmessig måte og med full anvendelse av den moderne teknikk og videnskaps hjelpemidler.” Kommunalsocialisme og kooperation fra 1914 er basert på Carl Bonnevies studiereise til Tyskland og Sveits, og gjennomgår forbrukersamvirkenes historiske utvikling i landene i stor detalj. Den går også nøye inn på ”kommunal vareformidling” i Italia og Ungarn. ”Vedtægter for Allgemeiner Consumverein in Basel” er oversatt og gjengitt i sin helhet, over 17 sider. Men vi finner også antisosialistisk litteratur. I Arbejderspørgsmaalet og Socialismen fra 1891 henvender tidligere kirkestatsråd Nils Hertzberg seg til ”… Arbejderens egen sunde Forstand og til hans moralske og religiøse (d. e. kristelige) Bevidsthed”, i håp om at han ”… vil kunne bringes til at indse, hvor lidet socialismen vil kunne holde, hva den lover.”
Bøkene fra 70-tallet gjør også et inntrykk. Karakteristisk for tiden er de svære billigutgavene av marxistiske tenkere: Karl Marx’ Verker i utvalg i 7 bind fra Pax forlag, samt Lenins Utvalgte verker i 12 bind og 5 bind av Maos Verker i utvalg, begge fra Oktober forlag. Det begynner å bli lenge siden det var grunnlag for slike utgivelser i Norge, eller interesse for å lese dem i Fauske. 100-årsjubileet for møtet på Langvannsisen kan være en god anledning til å ta dem frem igjen – om ikke annet enn for å minnes.
I utgangspunktet skal alle politiske retninger være representert i biblioteket, og alle skal kunne finne den nødvendige teoretiske bakgrunnen for å kunne argumentere for sitt eget syn. Fauske bibliotek tar ikke stilling til rett og galt i utstillingen ”En lesende arbeiderbevegelse”, men deltar i feiringen av en begivenhet og en bevegelse som har vært med og forme Fauske.
tirsdag, juni 19, 2007
Nye lydbøker i biblioteket
- "Hjulskift" av Vigdis Hjorth
- "Menneske uten hund" av Håkan Nesser
- Bøkene om "Arn" av Jan Guillou
- To bøker basert på TV-serien "LOST"
- "Kristin Lavransdatter" av Sigrid Undset
- "De elendige" av Victor Hugo
- "Novelletter" av Alexander Kielland
- "Stalingrad" av Anthony Beevor
- "Nordfronten" av Asbjørn Jaklin
- "Elskerinne, sekretær og hustru" av Eli Hagen
Komplett oversikt over nyheter her.
onsdag, juni 06, 2007
Åpningstider i sommer
Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 12.00-15.00
Onsdag 12.00-18.00
Fredag 12.00-15.00
Lørdag stengt
Avdelig Valnesfjord er stengt i skolens sommerferie. Siste åpningsdag bli onsdag 20. juni, og avdelingen åpner igjen tirsdag 21. august.
Avdeling Sulitjelma er stengt i skolens sommerferie.
fredag, april 13, 2007
Stort boksalg i biblioteket!
fredag, mars 23, 2007
Åpningstider i Påsken
Vi hadde visst skrevet litt feil...
torsdag, mars 22, 2007
Krim til påsken i biblioteket
- "Det beste landet" av Åke Edwardsson
- "Helvete løs" av George P. Pelecanos
- "Haikeren" av Lee Child
- "Svermen" av Frank Schätzing
- "Ulykkesfuglen" av Camilla Läckberg
- "De døde kaller"av Kathy Reichs
- "Besynderlige Odd" av Dean R. Koontz
- "Håndtering av udøde" av John Ajvide Lindqvist
- "Vannet" av Arnaldur Indridason
- "Gullkalven" av Helene Tursten
- "Springflo" og "Gode forbindelser" av Donna Leon
- "De skjulte morderne" av Robert Wilson
- "Livets godteskap" av Alexander McCall Smith
- "Fleshmarket Close" av Ian Rankin
- "Jenta som lekte med ilden" av Stieg Larsson
- "Det svarte tårnet" av P.D. James
tirsdag, mars 20, 2007
Vaktskifte i biblioteket
I og med at Torild er borte, er vi noe underbemannet akkurat nå - to heltidsansatte i hovedbiblioteket mot vanligvis tre. Vi håper imidlertid å ha en ny person på plass etter påske.
mandag, februar 12, 2007
Nye norske romaner
- Sommer 2005 av Tove Nilsen
- Andrea D av Margaret Skjelbred
- Vi skal kle fjellet med menneske og våpen av Tor Obrestad
- 1964 av Ragnar Hovland
- Kjære gjetergutt av Marita Fossum
Flere nyheter siste måned her.
torsdag, februar 08, 2007
Nye utenlandske romaner
- Isdronningen av Alice Hoffman
- To små jenter i blått av Mary Higgins Clark
- Jonatan av Francine Rivers
- Ondskapens smil av Marianne Fredriksson
- Skrekkens hjelm av Viktor Pelevin
- Vi, de druknede av Carsten Jensen
- Battle Royale av Koushun Takami
- Malstrøm av Michael Connelly
- Når rødt er sort av Qui Xiaolong
- Kamelklubben av David Baldacci
- Svarte røtter av Inger Frimansson
fredag, januar 12, 2007
Pressemelding ang. hundreårsmarkeringen
Pressemelding 11.01.2007
Hei,Hei.
På lørdag 13.jan er det nøyaktig 100 år siden arbeiderne i Sultjelma Gruber samlet seg på langvatnisen og startet den første fagforeningen iSulis. Lofotposten skrev den 30.januar 1907 at 1500 mann deltok i aksjonen,i protest mot innføring av et kontrollsystem arbeiderne selv kalte"slavemerket". I anledning 100-årsmarkeringen har ABM-enheten i Nordlandfylkeskommune lagt ut en del lyd- og bilde-materiale på våre hjemmesider. Deriblant et lydopptak fortalt av en som selv deltok i aksjonen, IbenhardtOlsen født 1884, hentet fra arkivene til Arkiv i Nordland.
Flere detaljer finner du i pressemeldingen som er lagt ut på http://www.nfk.no/presse
Hilsen Sølvi Riise
ABM-enheten
Nordland fylkeskommune
tirsdag, januar 09, 2007
Oldtidens litteratur
fredag, januar 05, 2007
De tok et steg
- Sulitjelmas historie på Salten-nettet
- Historie og tanker omkring Sulitjelma arbeiderorganisasjon av Andreas Spjelkavik
- Sulitjelma-konflikterne - en dansk oversettelse av PAX leksikon
- Arkiv i Nordland/Lydarkivet dekker hendelsen med en nettutstilling, og har intervjuer med deltager Ibenhardt Olsen og med forfatter Dag Skogheim.
- Kulturnett har en samling lenker om hendelsen.
"De tok et steg" arrangeres av bl. a. Fauske Kommune, LO og Mons Petter-festivalen, og markerer 100-årsjubileet for møtet på isen. Lørdag 13. januar i år feires det med et stort ute-arrangement i Sulis, og det blir også feiringer i anledning av 1. mai og Mons Petter-festivalen.
onsdag, januar 03, 2007
"Labels" i bloggen
Desverre har bloggrollen vår med "Fauske-blogger" falt ut under omstillingen, men vi håper å få den på plass igjen etter hvert.